Interview Wiggert Meerman
Interview

Interview Wiggert Meerman

Inspirator en persoonlijk leiderschapscoach Wiggert Meerman: “De ware essentie van leiderschap is zelfkennis”
“Burn-outs en depressies komen in de Amazone niet voor”, steekt Wiggert Meerman van wal. “De indianen noemen deze verschijnselen ‘westerse ziektes’.” Na een burn-out onderging high performer Meerman zelf een loodzwaar ritueel bij een inheemse indianenstam in Brazilië. De wijsheden die hij daar leerde besloot hij met de wereld te delen. Hij startte de succesvolle podcast Eindbazen, klom het podium op en is nu bezig met zijn eerste boek. Sinds kort kunnen ook bedrijven Meerman inhuren voor een inspirerende lezing waarin hij hands-on persoonlijk leiderschap combineert met oude wijsheden van het stamleven.

 1. Jouw succesverhaal begon met een burn-out. Hoe ging dat?
  “Om te ontsnappen uit mijn gouden kooi zegde ik een paar jaar geleden mijn carrière bij een grote multinational op om te gaan ondernemen. Ik begon een startup, maar alles wat fout kon gaan, ging fout. Daardoor verloor ik niet alleen mijn geld en mijn huis, maar ook mijn relatie en zelfvertrouwen. Ik heb zelfs tien maanden op kantoor moeten slapen. Toen ik mijn bedrijf er weer bovenop kreeg, was ik zelf niet meer te redden. Door een burn-out was ik compleet ingestort. Om mezelf opnieuw uit te vinden en op zoek te gaan naar antwoorden, besloot ik naar de Amazone te gaan. Ik verkocht mijn bedrijf, leverde mijn sleutels in en vertrok naar de Huni Kuin-stam in Brazilië.”
 2. Een stam waar niet iedereen zomaar terecht kan.
  “Klopt, je moet uitgenodigd worden. Ik was al bekend in de wereld van sjamanistische rituelen en heb contact gezocht met degene die als brug fungeert tussen stad en jungle. Via hem sprak ik het hoofd van de Huni Kuin-stam, die op dat moment in Rio de Janeiro was. Toen ik het stamhoofd tijdens een Skype-gesprek vertelde over mijn ervaringen en motivatie om naar de Amazone te reizen, nodigde hij me persoonlijk uit. Inmiddels ben ik in de stam ingewijd en heb ik ook mijn eigen stamnaam: Bixinawa, ofwel ‘witte man uit de sterren’.”
 3. Voordat je werd ingewijd onderging je een zwaar ritueel. Kun je daar meer over vertellen?
  “Ik deed een ritueel dat indianen van oudsher gebruiken om zichzelf te herprogrammeren en negativiteit te verwijderen. Feitelijk betekende dit dat ik veertig dagen lang op een eenzame plek middenin in de jungle verbleef. Ik had geen contact met anderen, moest me aan allerlei voedingsrestricties houden en dronk aardappelsoep in plaats van water. Tegelijkertijd gebruikte ik verschillende plantmedicijnen. In die weken ontving ik mijn missie: de wereld weer leren wat het is om een puur mens te zijn. Ik kreeg de opdracht om mijn inzichten te verwerken in een boek en met zoveel mogelijk mensen te delen. Dat boek komt halverwege volgend jaar uit.”
 4. Je deelt je inzichten ook op het podium. Hoe steek je zo’n lezing in?
  “Ik neem de mensen mee in het leven van een indianenstam. De dingen die wij hier belangrijk vinden, zoals geld, status en erkenning, bestaan in de jungle bijvoorbeeld niet. Burnouts en depressies komen daar dan ook niet voor; er zijn niet eens woorden voor. Dat komt onder andere door de focus die de indianen op zelfkennis leggen. Van jongs af aan worden kinderen gestimuleerd om de confrontatie met zichzelf op te zoeken. Ze ondergaan verschillende rituelen en hebben zichzelf al op jonge leeftijd kraakhelder. Daar kunnen wij in de westerse wereld veel van leren.”
 5. In jouw lezing speelt zelfkennis dan ook een centrale rol.
  “Je haalt het beste uit je mens op het moment dat je leiderschap neemt over jezelf. Zelfkennis is daarvoor fundamenteel. Als jij helder weet wie je bent en waar je heen wilt in het leven en vervolgens het juiste pad gaat bewandelen met de juiste wijsheid, dan kan daar alleen maar goedheid uit voortkomen. Niet alleen voor jezelf, omdat je blij bent met je persoon en je manifestaties, maar ook voor de wereld om je heen. De winst die je behaalt sijpelt door in alle facetten van je leven.”
 6. Daarom profiteren ook bedrijven van persoonlijk leiderschap.
  “Exact. Als alle werknemers van een bedrijf leiderschap nemen over zichzelf, ontstaat er verbinding. Datzelfde zie je gebeuren in indianenstammen: iedereen is zo verbonden met zichzelf dat ze juíst ook meer verbonden zijn met elkaar en het geheel. Als bedrijven dat stamgevoel meer ontwikkelen, kunnen er hele mooie dingen ontstaan. In mijn ogen ben je als directeur ook niets anders dan een stamhoofd. Als hoofd ben je verantwoordelijk voor de visie van de stam, continuïteit en een stukje veiligheid. Daar heb je bepaalde skills voor nodig. Maar heb je daarnaast ook zelfkennis en weet je je leiderschap authentiek vorm te geven, dan komt je bedrijf nog veel verder.”
 7. Ga je nog vaak terug naar de Amazone?
  “Toen ik na mijn ritueel uit de jungle kwam, dacht ik echt even dat ik het licht had gezien. Ik was vol zelfvertrouwen en zelfliefde, voelde me compleet rustig. Maar langzaamaan merkte ik dat een hoop van wat ik geleerd had door mijn vingers begon te glippen. Dat was een van de grote lessen die ik leerde van het ritueel: aan jezelf werken is oneindig. Iedere dag moet je opnieuw naar jezelf kijken en de verantwoording nemen voor alles wat er in je leven speelt. Persoonlijk leiderschap is een levensstijl. Zelf werk ik er continu aan, waar ik ook ben. Maar ik ga ook jaarlijks terug naar de Amazone om opnieuw inspiratie op te doen.”
 8. Naast je boek ben je nog met allerlei andere mooie dingen bezig.
  “Ik organiseer binnenkort een tweedaagse voor ondernemers, ben bezig met een retreat voor persoonlijke groei en met een documentaire. Het is mijn droom om leiders en directeuren mee te nemen naar de stam om ze kennis te laten maken met authentiek leiderschap zoals het was. Daarnaast wil ik met een deel van mijn opbrengsten en donaties land kopen in de Amazone om terug te geven aan de inheemse bevolking. Want alleen al terwijl wij dit gesprek hebben, fikt er alweer een gigantisch stuk regenwoud af. De Amazone heeft mij zoveel gebracht dat ik iets terug wil doen.”
Bekijk alle artikelen

Laatste video’s en artikelen