Moestuinen & Stadslandbouw

foto Moestuinen & Stadslandbouw

Wie om zich heen kijkt in de stad ziet overal moestuinen ontstaan: buurtmoestuinen, kruidentuinen, schooltuinen, boomgaarden, daktuinen en geveltuinen. Meer en meer wordt de stad een eetbare stad. Mensen ontdekken hoe leuk is het is om eigen groenten te verbouwen. Buurtgenoten slaan de handen in één en maken van een braakliggend terrein een prachtige buurttuin. Gemeente en woningbouwcoöperaties zien de buurt opknappen. Maar voor het zover is moeten wel een aantal stappen en hobbels genomen worden. Vanuit mijn allround achtergrond begeleid ik u als opdrachtgever door dat proces.

Ontwerp en aanleg
Als tuinarchitect en hovenier ontwerp ik tuinen tot en met de aanleg. Of begeleid ik bewoners/gebruikers in het creatieproces. Een eetbare tuin stelt andere eisen aan het ontwerp dan een siertuin. Tegelijkertijd is het mijn kracht om van een eetbare tuin ook een verblijfstuin te maken. Een tuin die in alles seizoenen interessant is.

Cocreatie
Ik hecht sterk aan betrokkenheid van gebruikers vanaf de start. Als ik me terugtrek, moeten zij immers het feitelijk werk doen.  Het begeleiden van creatieve processen is al jaren mijn werk, zoals ook de organisatie ervan. Bovenal vind ik het leuk en inspirerend om met mensen een plek om te vormen tot een eetbare tuin waar het aangenaam toeven is. En zo de stad een stukje mooier te maken.

Tuinieren en onderhoud
Verbouwen van groenten (lees ook kruiden & fruit) is een vak apart. Gebruikers ondersteunen in alle stappen van het telen van groenten is ook mijn werk. Het begint al met de grond. En dat is in de stad niet een vanzelfsprekende factor. Maar ook de keuze van zaden en plantjes, het maken van een teeltplant, het zaaien en planten zelf, het verspenen, wieden en opbinden, het oogsten en verwerken: belangrijke stappen in het tuinieren. En o zo leuk! Zie verder: moestuincursus.

BOS blog

 • Interview 6 maart 2014: opening Stadsboerderij Osdorp 22 03 2014

  Interview met de buurttelevisie. Waar staan we, wat zijn de plannen, over stadslandbouw en andere voedselinitiatieven en de samenwerking met buurt en stadsdeel.

  http://www.youtube.com/watch?v=NAU-KyXmCnE

   

 • foto van Stal en schuur in de steigers

  Stal en schuur in de steigers 16 03 2014

  In rap tempo worden schuur en stal opgetrokken. Er wordt hard gewerkt en we hebben het weer over het algemeen mee. Er ligt schone teelaarde. Eind maart worden de percelen uitgezet. Als alles mee werkt wordt er half april gezaaid en geplant.

 • foto van aanleg hoofdpad

  aanleg hoofdpad 08 02 2014

  Hoofdpad en egalisatiewerkzaamheden. Het weer zit mee. Vorig jaar hadden we weer een tweede week vorst acher de rug. Zit er dit jaar lijkt het niet in. Vind ik vorig het eerst niet erg. Doel is immers in april de grond in met de tuinders. 

 • foto van Stadsboerderij Osdorp eerste werkzaamheden

  Stadsboerderij Osdorp eerste werkzaamheden 30 01 2014

  Ondergronds is het werk begonnen. De geulen worden gegraven, kabels en leidingen gelegd, het terrein geegaliseerd. Over enkele weken zien we de schuur en de stal verrijzen. Zodat we in april in de moestuin kunnen starten!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13