Buurtkantine

Van de Buurt: een inspirerend voorbeeld van een buurtkantine: fris en elegant, smakelijk en betaalbaar. Een welkom voor iedereen!

foto Buurtkantine

Buurtkantine Transvaal

Initiatiefnemers: Eva DeCarlo en Martin ten Brinke
Conceptontwikkeling & projectleiding: Eva DeCarlo en Martin Brinke

 

Wie wij zijn
Als twee van de vijf initiatiefnemers van Buurttuinen Transvaal hebben we gezien wat de impact is voor buurt en bewoners van een project dat door bewoners wordt opgezet voor bewoners. De buurt veert op, mensen komen in hun kracht. Dwars door sociaaleconomische en culturele verschillen heen ontstaan nieuwe ontmoetingen. Ons doel is om het concept uit te breiden naar een buurtkantine in Transvaal. Eva en Martin hebben veel ervaring met projectleiding. Ze zijn goed thuis in de thema’s die hier aan de orde zijn: bewonersparticipatie, horeca, conceptontwikkeling, eventorganisatie (educatieve projecten, tentoonstellingen, zakelijke bijeenkomsten en culturele projecten), design (inrichting/tuinarchitectuur), PR en groengerichte thema’s. Ze hebben beide een ondernemersgerichte attitude.

Ons idee

Sfeerbeeld
Een levendige ontmoetingsplek voor de buurt. Eenvoudig van opzet doch zeer smaakvol qua inrichting. Een welkome atmosfeer met een open keuken, terras en eigen moestuin.

Het eten
Op de kaart staan smaakvolle, gezonde en betaalbare gerechten die variëren met de seizoenen. De internationale keuken wordt gerund door koks uit de buurt. Groenten en kruiden komen deels uit eigen tuin, deels uit andere tuinen uit de buurt (bijv. Buurttuinen Transvaal), deels van lokale boeren en een lokale groothandel (Vokomokum). Vlees, kaas en andere ingrediënten komen van lokale boeren. We werken zoveel mogelijk met biologische producten.

Meer dan eten alleen….
De buurtkantine Transvaal biedt veel meer dan een kop koffie, een lunch of maaltijd. We bieden een maandelijks programma aan dat bestaat uit o.a. lezingen, film, boekpresentaties en thema-avonden. Er is een maandelijks wisselende tentoonstelling (kunst, geschiedenis). Kunstenaars uit de buurt worden gestimuleerd om bij ons hun werk te presenteren. We zijn een platform voor ideeën vanuit de buurt die we zullen aanmoedigen en faciliteren. Daartoe bieden we een professionele en representatieve omgeving.

Ondersteunen van talent en initiatieven
De buurtkantine Transvaal wil een leer- en ontmoetingsplek zijn voor mensen zonder werk en anderen die hen kunnen coachen en verder helpen. Er is veel onbekend talent dat zich graag wil inzetten voor de buurt. Mensen willen elkaar graag helpen. Wij willen daar een stimulerende omgeving voor aanbieden.

Partners
Samenwerking is essentieel. We staan open voor samenwerking met andere organisaties met vergelijkbare ideeën. Misschien wordt ons plan juist daardoor mogelijk.

Verdienmodel
Buurtkantine Transvaal moet op den duur kostendekkend draaien. Een financiële ondersteuning in de start zal nodig zijn (investering in het pand, de keuken en inrichting, tuin en terras en een buffer voor het eerste jaar). Inkomsten komen uit de catering, organisatie van programma’s en de verhuur van de ruimte. Tevens zullen we ons inspannen om fondsen en donaties te verwerven. Daar hebben we ervaring mee. Gezien onze ideële doelstelling en vernieuwende programma’s moet dat zeker lukken.

Eva en Martin zullen een deel van hun inkomen verdien uit het draaien van de buurtkantine. Bewoners kunnen werken in de buurtkantine voor een winstaandeel of in ruil voor een maaltijd of deelname aan een Event. Of om ervaring op te doen in de keuken, de bediening of de organisatie. In ruil daarvoor bieden we een ervaringsplek aan. We werken samen met coaches uit de buurt en plaatselijke onderwijsinstellingen.

Hoe verder
Deze schets wil een beeld geven van ons plan. We brengen het graag een stap verder. Door het bijvoorbeeld uit te werken naar een businessplan Daartoe moeten we eerst voldoende zicht krijgen op mogelijkheden en routes en een reëel perspectief zien.

 

BOS blog

 • Interview 6 maart 2014: opening Stadsboerderij Osdorp 22 03 2014

  Interview met de buurttelevisie. Waar staan we, wat zijn de plannen, over stadslandbouw en andere voedselinitiatieven en de samenwerking met buurt en stadsdeel.

  http://www.youtube.com/watch?v=NAU-KyXmCnE

   

 • foto van Stal en schuur in de steigers

  Stal en schuur in de steigers 16 03 2014

  In rap tempo worden schuur en stal opgetrokken. Er wordt hard gewerkt en we hebben het weer over het algemeen mee. Er ligt schone teelaarde. Eind maart worden de percelen uitgezet. Als alles mee werkt wordt er half april gezaaid en geplant.

 • foto van aanleg hoofdpad

  aanleg hoofdpad 08 02 2014

  Hoofdpad en egalisatiewerkzaamheden. Het weer zit mee. Vorig jaar hadden we weer een tweede week vorst acher de rug. Zit er dit jaar lijkt het niet in. Vind ik vorig het eerst niet erg. Doel is immers in april de grond in met de tuinders. 

 • foto van Stadsboerderij Osdorp eerste werkzaamheden

  Stadsboerderij Osdorp eerste werkzaamheden 30 01 2014

  Ondergronds is het werk begonnen. De geulen worden gegraven, kabels en leidingen gelegd, het terrein geegaliseerd. Over enkele weken zien we de schuur en de stal verrijzen. Zodat we in april in de moestuin kunnen starten!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13